dimarts, 3 de març del 2009

Setanta països donaran 3.500 milions d'euros durant dos anys per reconstruir Gaza



La conferència de donants per a la reconstrucció de Gaza ha acordat que aportarà 3.500 milions d'euros durant els pròxims dos anys. La Unió Europea i els Estats Units n'han liderat la conferència, en què s'ha apel·lat, de manera unànime, a l'obertura dels passos de Gaza. El president d'Egipte, Hosni Mubarak, amfitrió de la conferència, ha fet una crida a consolidar l'alto el foc a Gaza. Totes les parts han coincidit que sense una pau duradora, reconstruir Gaza pot ser una temeritat inútil. Per això han demanat que es reprenguin les negociacions de pau, que s'obrin els passos entre Israel i Gaza i que es garanteixi que Hamas no intervindrà en les ajudes als palestins.

Sense una pau duradora, reconstruir Gaza pot ser una acció inútil. Aquest és el missatge en què han coincidit la majoria dels assistents a la Conferència per a la Reconstrucció de Gaza.

L'acte el va inaugurar, ahir al matí, a Sharm al-Sheikh, el president egipci, Hosni Mubarak. "La guerra de Gaza -ha dit- ha descobert la fragilitat del procés de pau al Pròxim Orient".


I la fragilitat és present en aquesta trobada, en què no participen ni Israel ni tampoc Hamas, la força que controla Gaza. Els caps d'estat, de govern i els ministres de més de setanta països s'han compromès a invertir 3.500 milions d'euros durant dos anys per reconstruir un territori que el president francès, Nicolas Sarkozy, ha definit com una presó a cel obert. Per la cap de la diplomàcia nord-americana, però, l'ajut, que es procurarà que Hamas no controli, cal vincular-lo a una solució política. "Tots aquests fons -ha dit Clinton- depenen i estan vinculats a un acord ràpid i a llarg termini".

Si no s'arriba a un acord interpalestí i sense l'aixecament del bloqueig d'Israel sobre la Franja, la reconstrucció és impossible.
A Gaza, mentrestant, els 23 dies de bombardejos israelians han deixat vuit de cada deu palestins sense casa ni feina. Mentre el govern d'Israel preveu doblar els assentaments a Cisjordània amb 73.000 habitatges nous, a Gaza, les famílies continuen al peu de les runes de casa seva.