dimecres, 25 de març del 2009

Les comunitats autònomes podran decidir les festes del foc excloses de la directiva europea


La comissió de Cultura ha aprovat aquest dimecres una iniciativa d'ERC per tal que els diferents territoris puguin decidir quines festes del foc no es podran veure afectades per la directiva de pirotècnia de la Unió Europea que l'Estat ha de transposar.

PSOE i ERC han pactat aquesta proposició no de Llei que també assegura que les comunitats autònomes podran establir un pla formatiu per manipular el material pirotècnic. En la defensa de la proposta, el diputat d'ERC, Joan Tardà ha recordat que hi va haver plena coincidència de les demandes del territori amb el que preveu el govern espanyol.


Segons el text pactat entre ERC i el PSOE, el Congrés insta el govern espanyol a que les comunitats autònomes puguin 'establir les festes i activitats que han de ser considerades activitats religioses, culturals i tradicionals' pròpies així com altres festes d'especial rellevància com les revetlles de Sant Joan. Els territoris també podran establir un pla formatiu per manipular els productes pirotècnics.


El diputat republicà, Joan Tarda, ha recordat que el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián es va comprometre a 'resoldre l'equació de manera dirigent' per fer compatible la transposició amb les festes populars lligades al foc i a la pirotècnia. Hi va haver coincidències amb els diferents punts de vist, ha explicat Tardà, assegurant que el ministre 'no va renegar de cap de les demandes'.

En definitiva, Tardà ha dit que el van 'veure molt posat' en aquest tema i els 'va donar seguretat i garanties'. A partir d'ara, el que cal fer és 'seguir atents' perquè 'res descarrili'.
Per la seva banda, la diputada del PSOE, María Gracía Muñoz, creu que la base d'una transposició sense conflictes és que es respectin les competències de les comunitats autònomes i l'Estat. Muñoz ha reiterat el suport a les manifestacions culturals festives amb ús de pirotècnia.

CiU a través de la seva diputada, Montserrat Surroca, ha defensat plenament aquesta iniciativa perquè no es 'provoquin distorsions' a la festa i davant l'alarma dels grups que realitzen activitats populars.