divendres, 27 de març del 2009

Acusen el govern de la Torre d'afavorir l'empresa que farà el pàrquing Filadors El PSC diu que la perdedora del concurs hi pot recórrer en contra i f

http://www.elpunt.cat/

Inici complicat per a les obres de l'únic projecte que Torredembarra finançarà amb el fons estatal d'inversió local, el pàrquing subterrani de Filadors.

El ple va aprovar ahir, amb els vots a favor del govern (CiU, l'Agrupació, PP, GIT i una edil no adscrita), l'adjudicació dels treballs a l'empresa Teyco, però ho va fer enmig d'acusacions del principal partit de l'oposició, el PSC, que considera que el concurs ha estat «dirigit» per afavorir la companyia guanyadora.

La formació va alertar que l'altra candidata pot recórrer als jutjats contra la decisió, fet que podria endarrerir l'execució d'una obra ja prou ajustada pel que fa als terminis marcats per l'Estat.
Tant l'oposició com l'equip de govern van coincidir ahir a assenyalar que les obres del primer pàrquing subterrani torrenc comencen «amb mal peu».

El PSC, que juntament amb la resta de grups de l'oposició (ERC I ABG) ja va advertir al gener que seria difícil completar l'obra en el termini de menys d'un any fixat per al fons estatal, ahir va denunciar una complicació afegida: la possibilitat que el concurs d'adjudicació acabi impugnat als jutjats per l'empresa que ha quedat en segon lloc, Vías y Construcciones.
La causa seria la interpretació que finalment ha fet la mesa de contractació d'una clàusula que marcava, en cas que es contractés el personal de l'obra a través de la borsa de treball municipal, una puntuació extra de quinze punts, suma que ha estat clau perquè Teyco sigui la guanyadora.

Segons va explicar la regidora socialista, Susanna Navarro, dos informes jurídics (un intern i un altre extern) interpreten que aquests punts s'haurien d'aplicar a qualsevol companyia que contracti tot el personal a través d'aquesta via, condició que complien les dues candidates i que, en aplicar-se així, hauria significat que Vías y Construcciones hagués guanyat el concurs.
Tècnics en contra Per aquest mateix motiu, l'adjudicació acordada per la mesa de contractació ja es va fer amb el vot en contra dels tres representants del personal tècnic municipal a la mesa: l'arquitecte, el secretari i la tresorera municipal (els dos primers fins i tot han incorporat a l'expedient un vot particular en contra), però va poder prosperar gràcies al vot de qualitat de l'alcalde, Daniel Masagué.

El portaveu del PSC, Enric Grangel, va afegir que el plec de clàusules que ha regit el concurs ja era «massa excloent» i que «feia la sensació que era un concurs dirigit».


L'alcalde, però, va interpretar d'una manera diferent els dos informes jurídics citats pel PSC. «És una qüestió d'apreciació, i seguint l'esperit del fons estatal, penso que havia de puntuar més l'empresa que contractés més personal local», va afirmar Masagué en referència a les quaranta persones a què la companyia guanyadora es compromet a donar feina, contra les vuit de l'altra candidata. L'alcalde torrenc va lamentar també que els vots particulars «acabin donant peu a un recurs» de la perdedora, opció que va considerar possible, i va acusar els socialistes de voler «posar pals a les rodes» en el projecte.

La polèmica entre el PSC i l'equip de govern va esquitxar també l'arquitecte contractat pel consistori per dirigir les obres de l'aparcament. Grangel va assenyalar que el tècnic havia treballat per a la companyia guanyadora del concurs, aspecte que l'alcalde va negar fent ús d'una declaració jurada de l'arquitecte, tot i que sí que se'l va apartar de la mesa de contractació després que un informe del secretari va assenyalar aquesta possible incompatibilitat.


L'adjudicació de les obres del pàrquing Filadors, a banda del vot contrari del PSC, també va tenir l'oposició d'ERC, que es va manifestar en contra de les bases de la licitació, mentre que ABG es va abstenir.