diumenge, 14 de setembre del 2008

Indústria inicia la tramitació de l'expedient sancionador a Ascó I


Indústria ha acordat la iniciació de l'expedient sancionador contra la titular de la central nuclear Ascó I, Endesa, en relació amb l'alliberament de partícules radioactives

L'inici d'aquest expedient es fa a proposta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que considera que es van cometre quatre infraccions greus i dos lleus. Una vegada tramitat l'expedient, procés en el qual Endesa podrà presentar les al·legacions que consideri necessàries. La competència per dictar la resolució correspon, en el cas de les sancions per infraccions greus, al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, i en el cas de les sancions per infraccions lleus, al director general de Política Energètica, Jorge Sanz.

El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha donat llum verda a la tramitació de l'expedient sancionador a Ascó I per l'alliberament de partícules radioactives. El Consell de Seguretat Nuclear va proposar una sanció per quatre infraccions greus i dos de lleus. En aquest procés Endesa, responsable de la central d'Ascó I, podran presentar les al·legacions que considerin necessàries. Un cop estudiat el cas les sancions per infraccions greus, al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, i en el cas de les sancions per infraccions lleus, al director general de Política Energètica i Mines, Jorge Sanz. Les faltes greus són per emissió radioactiva amb potencial de superació del límit anual de dosi per a membres del públic, per incorrecte control de contaminació externa del personal i per incorrecta classificació radiològica, senyalització i delimitació de zones de lliure accés de la central, després de la detecció de les partícules radioactives en aquestes zones al març de 2008. També greu però en grau mig per no informar de manera 'ràpida i veraç' al CSN després de la detecció de les partícules radioactives al març de 2008, per no deixar constància en els registres de vigilància de la contaminació oposada en zones de lliure accés. Les faltes lleus són per no informar al CSN davant la demanda d'actuació dels monitors radiació de l'Edifici de Combustible el 26 de novembre de 2007 i per permetre la sortida de la central d'un camió que transportava materials metàl·lics amb terra contaminada.