divendres, 30 de maig del 2008

Divulguen imatges d'una tribu amazònica que viu totalment aïllada







Una expedició que sobrevolava una zona selvàtica entre el Brasil i el Perú ha fotografiat una tribu d'indis que estava aïllada i que mai no havia vist un home blanc. Les imatges mostren clarament un grup de persones amb les cares pintades de color vermell, armades amb arcs i fletxes, i algunes fonts apunten que fins i tot van llançar fletxes a l'avió. Es tracta d'un dels poquíssims grups humans que poden quedar al món que encara, a dia d'avui, no han entrat mai en contacte amb l'home blanc.




La Fundació Nacional de l'Indi del Brasil, de titularitat estatal, i l'organització Survival Internacional han volgut denunciar a la comunitat internacional, amb la publicació d'aquestes fotografies, el perill que corren les tribus que encara viuen aïllades, per la tala il·legal d'arbres i les malalties.

Les instantànies es van prendre entre el 29 d'abril i el 2 de maig a la regió brasilera d'Acre, fronterera amb el Perú i, segons ha assegurat un oficial brasiler integrant de l'expedició, amb l'explotació de fusta, el país veí obliga aquestes comunitats, que no hi entenen, de fronteres, a refugiar-se al Brasil. "Hem decidit divulgar les fotografies per veure si passa alguna cosa, si es pressiona el govern", assegura José Carlos dos Reis Meirelles.

Per aquest especialista, que fa dècades que treballa en aquesta zona del Brasil, el que hi està passant és un "crim monumental". Sobre la quantitat d'indis que hi viuen, afirma que "és molt difícil calcular-ho", però estima que "són quatre pobles, potser d'unes 500 persones cadascun".

Aquestes tribus no tenen cap mena de contacte amb l'home blanc, i viuen totalment aïllades per voluntat pròpia. "Són pobles que no es volen relacionar amb nosaltres", assegura Meirelles, que, a més, rebutja classificar aquestes tribus pel nivell d'"evolució".

Parlar del grau de civilització "equivaldria a dir que nosaltres som avançats i ells, idiotes", sentencia Meirelles. Es calcula que a tot el món poden quedar un màxim de 100 tribus aïllades, la majoria a l'Amazònia.