


La Fundació Nacional de l'Indi del Brasil, de titularitat estatal, i l'organització Survival Internacional han volgut denunciar a la comunitat internacional, amb la publicació d'aquestes fotografies, el perill que corren les tribus que encara viuen aïllades, per la tala il·legal d'arbres i les malalties.
Les instantànies es van prendre entre el 29 d'abril i el 2 de maig a la regió brasilera d'Acre, fronterera amb el Perú i, segons ha assegurat un oficial brasiler integrant de l'expedició, amb l'explotació de fusta, el país veí obliga aquestes comunitats, que no hi entenen, de fronteres, a refugiar-se al Brasil. "Hem decidit divulgar les fotografies per veure si passa alguna cosa, si es pressiona el govern", assegura José Carlos dos Reis Meirelles.
Per aquest especialista, que fa dècades que treballa en aquesta zona del Brasil, el que hi està passant és un "crim monumental". Sobre la quantitat d'indis que hi viuen, afirma que "és molt difícil calcular-ho", però estima que "són quatre pobles, potser d'unes 500 persones cadascun".
Aquestes tribus no tenen cap mena de contacte amb l'home blanc, i viuen totalment aïllades per voluntat pròpia. "Són pobles que no es volen relacionar amb nosaltres", assegura Meirelles, que, a més, rebutja classificar aquestes tribus pel nivell d'"evolució".
Parlar del grau de civilització "equivaldria a dir que nosaltres som avançats i ells, idiotes", sentencia Meirelles. Es calcula que a tot el món poden quedar un màxim de 100 tribus aïllades, la majoria a l'Amazònia.
La primera edició de la Festa de la Batalla de Torredembarra arriba el pròxim 18 de maig, al nucli antic, entre la plaça de la Vila i la plaça del Castell.
Es tracta d’una recreació històrica, cultural, lúdica i festiva d’aquest fet d’armes que va succeir a Torredembarra en el marc de la Guerra de Successió el 16 de juliol de 1713. Aquell dia, a la Torre, es van enfrontar un escamot de voluntaris catalans comandats per Rafael Nebot (500 genets i 750 fusellers i soldats d’infanteria) i un destacament de l’exèrcit borbònic comandat pel brigadier Diego González, amb tres companyies de granaders, 300 soldats de cavalleria i més de 1.000 soldats. La batalla va acabar amb una derrota del general Nebot.
El Patronat Municipal de Turisme i la regidoria de Comerç i Promoció Econòmica han explicat que l'objectiu d'aquesta festa, amb motiu històric, és incentivar el turisme i el comerç i aconseguir una Torredembarra viva tot l'any i no només durant la temporada d'estiu, organitzant activitats periòdiques.
Per la seva part, l'empresa que s’encarrega de la producció tècnica, ha comentat que s'ha volgut fugir d'una fira pura i dura buscant un rerefons cultural i històric, que sigui diferent del que es fa en municipis de l’entorn. De fet, ha destacat que Torredembarra durà a terme la primera celebració important en el marc del 3r centenari de la Guerra de Successió pel que fa a recreació històrica.
Hem tingut batalles i de segur que n'hi hauran més. Sols queda millorar, a veure.
En el bloc de l'Alternativa podeu veure dos vídeos que ha fet en Jordi Suñe sobre com ha quedat Muntanyans II després de les pluges.
El bloc és: http://alternativatorredembarra.blogspot.com/