diumenge, 28 de desembre del 2008

I els reis...




Jesús va néixer en Betlem de Judea, en temps del rei Herodes. Uns mags d'Orient es van presentar a Jerusalem, preguntant: «On està el que ha nascut, el rei de los jueus? Perquè hem vist la seva estrella en Orient i venim a adorar-lo».


És una cita dels Evangelis segon San Mateu,


Qui varen visitar la cova de Betlem eren uns mags, és a dir, gent que practicaven la màgia, coneixedors de las anomenades ciències ocultes, condemnades per l'Església.
Estem en presència de tres dels personatges més atractius de l'Evangeli, que la pròpia Església va elevar als altars amb els noms de Melcior, Gaspar i Baltasar.

Però heus aquí que eren tres persones que practicaven una cosa que l'Església ha anatematitzat al llarg dels segles.
Però hi ha més, el mateix evangelista ens diu que per arribar fins a Betlem els mags van ser guiats per una estrella, la qual cosa ens posa en contacte amb una altra parcel·la d'aquest món ocult, considerat perillós. M'estic referint a l'astrologia. És molt poc el que sabem dels Reis Mags. Per a alguns estudiosos, Melcior, Gaspar i Baltasar eren membres d'una de les ordres d'iniciats més antigues del món, la dels anomenats Mags de Pèrsia.

L'opinió dels experts és que van saber del naixement de Jesús a través d'una pràctica molt comuna entre ells, la de l'anomenada visió espiritual. Gràcies a ella van recórrer una distancia enorme, si tenim en compte quines eren las possibilitades de desplaçament de l'època, guiats per una estrella en moviment que es va detenir sobre un lloc insignificant, una petita aldea jueva, i allí van realitzar un ritus de adoració carregat de simbolisme.


No deixa de cridar l'atenció el fet que, després de protagonitzar una història tan suggestiva, que ha embadalit a milions de nens de tot el món al llarg dels segles, desapareguessin de la història sense que se sabés més d'ells.
Encara que en honor a la veritat, he d'assenyalar que sí que van deixar alguna pista.

Avui sabem on està el seu sepulcre. Les restes mortals de Melcior, de Gaspar i de Baltasar reposen en una preciosa urna que es guarda, com el major dels tresors, a la catedral de Colònia.


Però de fet... parlem d’oïdes