dijous, 23 d’octubre del 2008

Unes ordenances "subalternes"



Sentia l'altre nit en veu del professor Amat, que els economistes son dos grans grups. Els que no saben rés i els que no saben ni això.


L'home entrava tan fort per explicar que la economia es basa en analitzar les repercussions dels actes de les persones. Que la predicció sols passa per analitzar les accions més majoritàries i a on porten en el context més global, abans global-estat i ara global-global. No pas anticipar-se a aquests moviments.


Avui hem assistit a l'aprovació de les ordenances fiscals. Una aprovació a la baixa per diferents motius. Cap com a congelació significativa i cap com a perfilar eines de treball. Tan sols una insípida pujada de l'escola de música amb la idea “menor” d'arribar a convergir les diferents aportacions a l'educació musical en números més semblants i tristos. 33% per a cada administració, ara estarem al 32,7 per la generalitat, 28% per les famílies i 39 i escaig l'ajuntament.


La frase més seriosa ha estat que ni amb l'IPC de Tarragona, el 4'7% s'arriba a evitar la confecció de pressupostos restrictius i recessius.


Doncs, si no s'arriba? Perquè posar-se.


Alguns creiem que el plenari municipal és una eina de transformació. És clar, però que cal treballar d'una forma diferent. Buscar sinergies i mancomunar serveis i accions amb altres ajuntaments i institucions i també amb sectors de producció i serveis del propi municipi.


Si el veiem com una junta d'administració amb una mena de sector social, l'oposició intercanviable, a la que cal informar i no tenir massa en compte, esdevenim una empresa amb solera i capacitat d'acció definida per normatives i reglaments però lluny d'esdevenir una part dinàmica de la societat.


No podem ser un pes mort de la societat. Amb una filosofia d'anar fent i eludir el pes especific i la capacitat dinamitzadora que no ens imposa la llei però si la tradició democràtica.


Avui tocava un gest valent. Un missatge solidari al conjunt de la societat torrenca. Les fiscalitats punitives pujant amb raonabilitat i els escandalls solidaris fixen un marc d'atenció als més febles.


Molta feina? Creiem que no. Les unitats familiars més nombroses amb menys ingressos son tractats amb més generositat. Equacions clares entre els que poden pagar i els que van més justos.


I per evitar els descentraments, una filosofia de pressupostos que apunti a interaccionar amb Torredembarra. Un viver d'empreses que conviu intensament amb un centre d'ocupació i amb un espai de formació continuada.


Una equació palpable que ens aporti noves iniciatives empresarials que aporti feina i millores en les nostres balances internes.


Que oferim perquè això passi? Doncs una estructura municipal capaç de captar les necessitats i formar gent per a satisfer-les, de captar les iniciatives i ser capaços d'aixoplugar-los i exercir la suficient tutoria per a fer-los rendibles i estables.


Podríem parlar molta més estona, però encara estem pensant amb l'IPC de Tarragona. No hi ha més de moment. Bé, no: L'escola de Música.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Poses a debat els impostos i les taxes. És el primer pas, que es dona de cara a l'elaboració dels pressupostos de l'any vinent ja que, el primer pas, és fer una estimació dels ingresos que tindras de cara a l'any vinent, i una de les fonts d'ingresos, si no la més important, per el Ajuntament, són els impostos, que paguem els ciutadans i ciutadanes.,ara bé,sense ingresos poc es pot demanar i fer realitat els compromisos adquirits per els politics
Aquesta, és una situació difícil econòmicament parlant. La crisi econòmica que viu la societat actual, fa necessària la austeritat i aquest fet també afectarà directament als Ajuntaments.
Però, per a aplicar les propostes econòmiques són necessaris els impostos.
davant d'aquest fet, des del govern municipal, han presentat una pujada dels impostos i les taxes, agafant com a referència el IPC, últim, suposso jo, que es tenia en el moment de l'elaboració de la memòria econòmica dels impostos i les taxes.
En aquell moment l'IPC interanual, estava fixat al+/-4,8%. Però que pasaria si aquesta dada creixés, en el proper mesos ?. Seria una manca de responsabilitat, estar jugant amb aquest índex a aquestes alçades.
Aquest és el primer pas, tal com he dit abans, per a l'aprovació dels Pressupostos Municipals, que han d'aprovar-se en el plenari avans de l´ any que bé.
El compromís del equip de govern, és o tindria que intentar mantenir les partides de polítiques dirigides directament als ciutadans,i també als músics,pero majoritariament als ciutadans.