dimarts, 21 d’octubre del 2008

Castells avisa que el capitalisme 'només funciona si al seu darrere hi té valors ètics'




Sabadell.- El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha avisat aquest dilluns a Sabadell que el sistema econòmic capitalista 'només funciona si, al seu darrere, hi té una sèrie de valors ètics, com ara l'esforç del treball'. A més, ha destacat que l'actual crisi econòmica ha de fer que les empreses catalanes siguin cada cop més competitives. Castells ha fet aquestes declaracions en inaugurar l'exposició 'Els valors dels diners', una mostra amb la qual Caixa Sabadell dóna el tret de sortida al seu 150 aniversari.


Castells, que ha estat acompanyat, entre d'altres, pel president de Caixa Sabadell, Salvador Soley, ha defensat que 'el mercat no funciona si no hi ha unes regles i sense unes institucions que les facin respectar'. A més, ha avisat que 'sense estat, no hi ha mercat', en clara referència a 'tots aquells que havien intentat esquivar-lo i ara li demanen solucions'. Precisament Castells ha destacat que aquesta exposició de l'entitat vallesana 'va més enllà i fa reflexionar sobre el moment econòmic actual'.


En aquest sentit, ha aplaudit les mesures preses a nivell internacional en els darrers dies. Tot i això, també ha avisat que 'els països han de ser solvents' i que s'ha de lluitar 'per fer arribar la liquiditat a les empreses'. D'altra banda, Castells també ha ironitzat amb el fet que la crisi hagi arribat amb el mercat únic en marxa. En aquest sentit, ha recordat que 'per sort, amb situacions com l'actual ja no es poden prendre mesures com podien ser devaluar la pesseta, que només era una solució a curt termini. Ara s'ha de millorar la productivitat'.


El conseller ha aprofitat per elogiar el paper de Caixa Sabadell. De fet, ha qualificat l'entitat vallesana d''exemplar' i 'representativa' d'aquest sector de l'economia del país. 'Els valors dels diners' és una exposició produïda per l'Obra Social Caixa Sabadell i es podrà visitar fins el 29 de juny del 2009 a l'edifici de la seva seu a Sabadell. La mostra, sota el comissariat de Joan Avellaneda, proposa un recorregut didàctic per conceptes clau de l'economia i per la seva evolució històrica. En aquest sentit, la mostra busca fer comprendre el funcionament tant de l'economia diària com de les grans operacions.


Caixa Sabadell, fundada el 1859, és la caixa catalana més antiga i la segona de l'estat espanyol. Té 373 oficines a Catalunya, València, Madrid i Andalusia i 636.500 clients.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sembla que hagi un clam unànime a l’hora de reconèixer la necessitat de reformar el sistema econòmic mundial, especialment el financer, a la vista de la crisi generalitzada que estem patint. Així ho manifestaven els principals dirigents europeus, sense massa matisos entre socialistes i conservadors, de la mateixa manera que el Congrés espanyol aprovava també gaire bé per unanimitat (des del PP a ERC) les mesures anticrisi, amb l’honrosa excepció d’EU-ICV. Davant la desesperació de personatges tan singulars com el liberalíssim Sala Martín, hom ha afirmat sense embuts que el liberalisme no funciona.
Em sembla especialment greu que personatges com l’Angela Merkel o el Nicolas Sarkozi, o els populars espanyols, ens diguin ara que han descobert que és imprescindible la intervenció de l’Estat. Després de tants anys de pontificar que l’Estat s’havia de limitar a no posar traves al mercat i que sigui ell mateix el que es reguli, ara han descobert la sopa d’all i es mostren ferms partidaris de l’intervencionisme.
A més d’un Premi Nobel de l’Economia potser se li hauria de demanar que tornés el guardó perquè les seves tesis liberals s’han demostrat errònies i ineficaces.
Els qui no hem cregut mai en el liberalisme que ens predicaven no hauríem d’acceptar tampoc ara una pretesa conversió.
El liberalisme sí que funciona, el mercat s’autoregula fent que sobrevisquin i prosperin aquelles iniciatives que s’adapten a la llei d’oferta i demanda, i fent que caiguin aquelles altres que per mala gestió o per no adequar-se a les necessitats del moment són incapaces de sostenir-se.
La caiguda de grans corporacions i entitats financeres hauria estat un mar d’oportunitats per a altres iniciatives que haurien ocupat el seu lloc, de la mateixa manera que a qualsevol racó del país el tancament d’una botigueta pot ser beneficiosa per a la que li feia la competència.
El liberalisme funciona; els que no funcionen són els liberals, que han resultat ser uns farsant estafadors, uns trinxeraires embadocadors que mentien grollerament quan pregonaven un sistema en què l’Estat no havia d’intervenir, vigilant només que la llei del mercat fes el seu fet. La crisi econòmica ja fa uns anys que la pateixen moltes famílies, que havien estat víctimes d’uns preus abusius de productes bàsics com la vivenda (i al tercer món, dels productes alimentaris), víctimes d’un increment dels costos de les hipoteques que els obligaven a adquirir, i en definitiva víctimes d’un sistema liberal en què l’Estat se’n rentava les mans.
I ara, quan aquest mateix sistema liberal pot passar factura als poderosos, als que controlen els mateixos ressorts de l’Estat que havien estat negats a la majoria de la població, ara els utilitzen a favor seu simulant que el liberalisme no funciona.
Una estafa amb totes les de la llei.
Salut.

la cua de lleó ha dit...

Sí son els homes els que fallem. I la primera errada que fem és oblidar l'utopia.

El somni com a guia, com a fita. I de camí la feina ben feta, l'autocritica com a reforç imprescindible de la ideologia i la imprescindible honradesa de companya.

Per un cop, aprofitem l'entesa de la refundació per acostar el vell enemic a les tesis més socials i solidaries.

Això sí, sense oblidar les nostres utopies.