dilluns, 31 de desembre del 2012

Bon any - Processats a Xile set exmilitars per l'assassinat del cantautor Víctor Jara



39 anys després del crim, el 16 de setembre del 1973, cinc dies després del cop d'estat d'Augusto Pinochet, es jutjarà la tortura i assassinat del músic i activista



Victor Jara

Un jutge xilè ha processat set exoficials de l'exèrcit com a responsables de l'assassinat del cantautor Víctor Jara el 16 setembre del 1973, després del cop d'estat que va encapçalar Augusto Pinochet. La resolució, dictada pel jutge especial Miguel Vásquez, de la Cort d'Apel·lacions de Santiago, més de 39 anys després del crim, inclou set militars que en aquella època estaven a càrrec de centenars de presoners confinats a l'Estadi Xile de la capital del país. Per un dels processats, Pedro Barrientos Núñez, el jutge ha dictat una ordre de captura internacional, ja que està fora del país, i ha fet arrestar els altres sis per un batalló de la policia militar.
Barrientos ha sigut processat com a autor de l'homicidi de l'autor de 'Te recuerdo Amanda' i 'El cigarrito', juntament amb l'exoficial Hugo Sánchez Marmonti. Com a còmplices, han sigut processats Roberto Soupe Onfray, Raúl Jofré González, Edwin Dimter Bianchi, Nelson Hasse Mazzei i Luis Bethke Wulf. Fa uns anys, Edwin Dimter va ser identificat com 'El Príncep', sobrenom d'un dels oficials que estaven a l'estadi, a qui s'assenyalava com l'autor material del crim.
Els últims dies del cantautor 
Víctor Jara, que a més de cantautor era un destacat director de teatre, va ser detingut el 12 de setembre, un dia després del cop de Pinochet, al costat de centenars d'alumnes, treballadors i professors de la Universitat Tècnica de l'Estat (UTE), l'actual Universitat de Santiago (USACH), en la qual exercia com a docent.
Tots van ser portats a l'Estadi Xile, habilitat com a centre de detenció, on Víctor Jara, després de ser reconegut pels militars, va ser separat dels altres presoners i sotmès diversos dies a tortures. Va patir cremades amb cigarrets, simulacres d'afusellaments i la fractura de les seves mans amb cops de culata. L'artista, assenyala la resolució, va ser "agredit físicament, de forma permanent, per diversos oficials".

El 16 de setembre l'Estadi Xile va ser buidat de presoners, amb l'excepció del cantautor i de Littré Quiroga Carvajal, que va ser director de l'Empresa de Ferrocarrils de l'Estat durant el govern de Salvador Allende (1970-1973). Tots dos van ser portats a un soterrani del recinte i cosits a trets. Víctor Jara, nom que porta actualment el recinte on va morir assassinat, va rebre 44 impactes de bala i tenia nombrosos ossos fracturats, segons va determinar l'informe de l'autòpsia que li va ser practicada després de la troballa del cadàver, a la part posterior d'un cementiri situat en l'àrea sud de Santiago, on també hi havia els cossos de tres víctimes. El cadàver de Víctor Jara va ser reconegut en el dipòsit de cadàvers per la seva vídua, la ballarina britànica Joan Turner, que el va retirar i el  va sepultar en el Cementiri General de Santiago, en un funeral al qual a més d'ella només hi va assistir el conductor de la carrossa fúnebre.