diumenge, 11 de gener del 2009

El conflicte de Gaza amenaça el secretariat euromediterrani, El Govern català confia, amb tot, que la guerra a Palestina no bloquegi el procés





El conflicte desencadenat amb la invasió israeliana de la franja de Gaza amenaça de dificultar la formació del secretariat permanent de la Unió pel Mediterrani, la seu del qual s'ubicarà a Barcelona. Al novembre els ministres d'Afers Estrangers dels 43 països membres de l'organització van decidir no només que la seu s'ubiqués a Barcelona -al palau de Pedralbes- sinó també que el secretari general de la Unió pel Mediterrani correspondria a un país de la ribera sud i hi hauria cinc subsecretaries generals que ocuparien Israel, Palestina i tres països de la Unió Europea (Malta, Itàlia i Grècia). Fonts coneixedores del procés han reconegut a Efe que els prop de 900 morts registrats ja després de la invasió israeliana de Gaza poden "pesar" en la negociació i "posar difícil" el consens al voltant de la designació dels subsecretaris generals israelià i palestí. Això no obstant, des de la Generalitat es confia que la guerra al Pròxim Orient no bloquegi el procés euromediterrani.

La secretària de la Generalitat per a la UE, Anna Terrón, ha explicat a Efe que "de moment" les converses per posar en marxa el secretariat permanent "segueixen avançant". De fet, per a aquest mateix mes estan previstes reunions d'alts funcionaris dels 43 països membres de l'organització, que ja estan elaborant els estatuts del secretariat permanent. En la conferència de Marsella es va acordar que abans del mes de maig s'havia d'aprovar un acord entre Espanya i el secretariat sobre el funcionament de la seu, així com l'estatut autònom del secretariat i l'estatus del personal que estigui al seu càrrec. Terrón ha afirmat que "espera" que es compleixin els terminis i que les hostilitats entre israelians i palestins no es tradueixin en un veto mutu als seus candidats respectius a ocupar les dues subsecretaries generals que els corresponen.

El Procés de Barcelona, que va donar origen el 1995 al projecte euromediterrani que va cristal·litzar l'any passat a la Unió pel Mediterrani, "va mantenir un nivell alt de cooperació durant 13 anys malgrat el conflicte" i es va convertir en l'"únic fòrum" on israelians i palestins participaven en projectes conjunts de cooperació, ha recordat Terrón. Quant al futur secretari general de la Unió pel Mediterrani, encara no s'ha decidit qui serà l'elegit.

El passat 20 de novembre, el president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, va manifestar el seu suport que sigui un tunisià qui estigui al capdavant del secretariat, després d'haver rebut el suport de Tunísia al fet que Barcelona fos la seu de l'organisme.