divendres, 24 d’octubre del 2008

III Procés de Pressupostos Participatius




Tu hi pintes molt!
Participa per millorar!


De cop l'slogan ha canviat de sentit. Diu el mateix, és cert. Abans pintar i la quantitat semblaven més creïbles, tot i que costava, no ens hem d'enganyar. Ara ens sembla que el “tu” és extremadament important. Més atenció? Més directe? Més personalitzat?


No, no és ben bé això. Sembla més ben dit... o així ens ho sembla de tu en tu. Si sou un grup, “tanto!!”... si sou una plataforma més enllà d'un sol problema... Tanto!! Tanto!! i si feu cara d'estar propers o de militar en algun partit... tanto de tanto i de canto!!


Així el que va començar com un procés que podia esdevenir la gran oportunitat pel Consell de Sostenibilitat i per revitalitzar la participació a Torredembarra, es planta en la seva tercera edició com una enquesta a tabular i a interpretar des de la especialització automàtica dels que creuen que per ser regidors ja tenen com a valor afegit el que cal... raó.


Es pot participar per email, per telefon i per escrit o personalment, això sí màxim dues propostes per persona.


Si els tallers dels Pemu`s van ser avaluats com un risc de desplaçar la personalitat de la participació cap a processos automàtics, els actuals processos participatius encara son pitjors. Un a un, tu a tu, i de dos en dos, mata qualsevol ocasió de sentir-se torrenc i corresponsable de la gestió municipal.


Val a dir que molts estàvem descontents de la poca sensibilitat que s'evidenciava en cada decisió sobre el consell. Des de la regidoria, aquella que no ha trencat cap plat, ni des de l'alcaldia, aquella que sentia el que volia sentir, ni altres que venien a fer conferències o amb un exagerat to paternal a distanciar-se de tots els demés.


La participació és fonamental en la gestió política de qualsevol nivell al segle vint-i-u. Dit està, ara cal creure-ho i defensar-ho. Les diferents pilotes estan a diferents terrats, ara cal posar cada una a cada casa i deixar de jugar.

1 comentari:

Iris Gual ha dit...

Tens raó. Tota la gràcia dels pressupostos participatius era el debat previ a la selecció de propostes. Si matem el debat, el diàleg, la discusió... on queda la participació? en una votació freda sense propostes prèvies? Per mi això és molt poc.