diumenge, 11 de gener del 2009

Un informe oficial del Govern espanyol admet l'exportació de material bèl·lic a Israel per valor de més de 1.550.000 euros.



Israel es va armar durant el primer semestre de 2008, sis mesos abans de la invasió de Gaza, i és un bon client de la indústria armamentística espanyola.

Així ho reconeix el propi Govern en el seu últim informe sobre el control de comerç exterior de material de defensa i de doble ús remès recentment al Congrés dels Diputats pel ministeri d'Indústria. Segons aquest document, Espanya va exportar a Israel durant aquest període material bèl·lic per valor de 1.551.933 euros.

La pràctica totalitat, en concret el 94,13%, tenia com destinatari a les Forces Armades de l'Estat hebreu. Sistemes de visió nocturna. En concret, Espanya va exportar "armes de canó de ánima llisa amb un calibre inferior a 20 mil·límetres" definició que inclou, entre uns altres, fusells, pistoles, metralladores, silenciadors, carregadors i visors per un valor de 91.045 euros.

No obstant això, el gruix de l'exportació, 1.460.888 euros, es refereix a material que l'informe denomina "equips de formació d'imatge o de contramedida". Un epígraf que inclou des de càmeres fins a equips de formació d'imatges d'infrarojos i tèrmiques, i equips sensors d'imatge per radar utilitzats per a la localització nocturna d'objectius, segons fonts militars. Más que en tot 2007.

Aquestes xifres revelen un augment considerable en l'exportació de material de defensa a Israel per part d'Espanya. De fet, els 1.551.933 euros exportats en els primers sis mesos de 2008 superen ja el valor de tot el material bèl·lic venut a l'Estat hebreu durant 2007, quan la lliuraments van arribar un import total de 1.515.934 euros, segons l'informe sobre aquest any que la secretària d'Estat de Comerç, Silvia Iranzo, va lliurar al Congrés el passat mes de setembre. Un augment que és encara més cridaner si es compara amb 2006. Aquest any, la venda de material bèl·lic a aquest país va anar de només 441.335 euros, dels quals, a més, només el 36% anava destinat a les Forces Armades israelianes.

Segons els informes d'aquells anys, llavors Israel va comprar també a Espanya armes lleugeres i "equips de formació d'imatge o de contramedida", com ara. Encara que en 2006 i 2007 també es van incloure partides per a l'adquisició de "bombes, torpedes, coets i míssils" i "explosius.


Publicat en diferents mitjans i a Publico.es