dilluns, 26 de gener del 2009

Doncs, podria ser millor.. però és

La Quar i Arres són els únics municipis que no han presentat projectes al Fons Estatal d'Inversió Local

Madrid (ACN).- La Quar (Berguedà) i Arres (Val d'Aran) són els dos únics municipis catalans que no han presentat cap projecte al Fons Estatal d'Inversió Local. El Ministeri d'Administracions Públiques (MAP) ha rebut 30.907 projectes de 8.107 municipis (el 99,94% del total) per a ser finançats amb càrrec al Fons Estatal d'Inversió Local, segons ha informat en roda de premsa la titular del departament, Elena Salgado. L'import total de les iniciatives presentades ascendeix a 7.998.697.303,69 euros, la pràctica totalitat dels 8.000 milions destinats a aquesta mesura, i s'estima que aquestes inversions generaran 278.518 llocs de treball directes.


Elena Salgado ha explicat els responsables del municipi de La Quar van manifestar al ministeri que 'No estaven interessats' en el Fons Estatal d'Inversió Local i que els responsable del municipi d'Arres havien explicat que no tenien cap projecte a fer. A part de La Quar i d'Arres, hi ha tres municipis més de l'estat espanyol que no han presentat cap projecte: Zugarramurdi (Navarra), San Juan de la Encinilla (Àvila) i Illán de Vacas (Toledo).

Del total de projectes presentats, el 31,79% són obres de rehabilitació i millora d'espais públics, el 28,89% són equipaments i infraestructures de serveis bàsics i el 17,47% correspon a equipaments i edificis culturals, educatius i esportius. També s'han registrat projectes d'edificis i equipaments socials, sanitaris i funeraris (8,41%), de promoció de la mobilitat i seguretat vial (3,63%), de conservació del patrimoni històric i municipal (2,67%), d'estalvi i eficiència energètica (2,20%) i de supressió de barreres arquitectòniques (2,20%). A més, els consistoris han sol·licitat finançament per a obres de protecció del medi ambient (1,32%), de promoció industrial (0,65%), de promoció turística (0,56%) i de prevenció d'incendis (0,21%).

Segons la ministra, 'els projectes presentats responen a necessitats reals que els ajuntaments, en exercici de l'autonomia municipal i dintre del seu àmbit competencial, han considerat prioritaris'. A més, Salgado ha destacat que l'execució de les inversions finançades amb el fons suposarà una 'considerable millora en les infraestructures i equipaments de les entitats locals'.

Els consistoris han pogut presentar projectes, tant de manera individual com reunits en mancomunitats o agrupacions de municipis. En concret, 8.093 ajuntaments han registrat sol·licituds individuals, a les quals caldria afegir les presentades conjuntament per set mancomunitats i dues agrupacions. Els dos primers ajuntaments que van sol·licitar finançament per als seus projectes van ser Fuensalida (Toledo) i Ribafrecha (La Rioja). Les dues últimes sol·licituds registrades han procedit de Agüimes (Las Palmas) i Vallelado (Segòvia), encara que ambdues poblacions havien presentat altres sol·licituds amb anterioritat.

La ministra ha recordat que tots els ajuntaments, independentment de la seva grandària, han pogut relacionar-se amb l'Administració General de l'Estat per a la presentació de projectes d'una forma senzilla i àgil. Per a la titular d'Administracions Públiques, el procediment electrònic incorporat per a la gestió del fons ha suposat una fita per a la generalització de l'ús de l'administració electrònica en els consistoris. Durant el procés de tramitació de les sol·licituds, més de 150 funcionaris del Ministeri d'Administracions Públiques i de les delegacions i subdelegacions del Govern s'han dedicat a gestionar l'important volum de treball que ha suposat aquesta iniciativa.