dimarts, 13 de gener del 2009

Els responsables francès i espanyol per Europa demanen l'alto el foc a Gaza per prosseguir amb la Unió pel Mediterrani

12.01.2009 20.48 h

París (ACN).- París.- Els secretaris d'estat per Europa francès, Bruno Lemaire, i espanyol, Diego López Garrido, han demanat aquest dilluns a París l'alto el foc entre Israel i els palestins a la banda de Gaza perquè es pugui constituir el secretariat de la Unió pel Mediterrani, amb seu a Barcelona. 'Una vegada tinguem l'alto el foc i la pau, crec que els treballs sobre la Unió pel Mediterrani -més necessaris que mai- es podran prosseguir per donar resultats concrets', ha manifestat Lemaire sobre el fet que aquest secretariat, previst pel maig, es pugui bloquejar perquè, entre els sotssecretaris, se n'ha d'escollir un d'israelià i un altre de palestí.
'Actualment, s'està fent un treball per la comunitat internacional i la Unió Europea. Hi ha una resolució que Bernard Kouchner (ministre francès d'Exteriors) va fer adoptar al Consell de Seguretat fa uns dies', ha explicat Lemaire per justificar la seva esperança en l'alto el foc i la possible entesa per escollir aquests dos sotssecretaris israelià i palestí.


'La Unió pel Mediterrani és la bona resposta perquè permet, justament, el diàleg entre els pobles i que hi hagin projectes concrets per comprendre's millor', ha dit en un primer moment el secretari d'estat per Europa francès respecte la conversa amb el seu homòleg espanyol sobre la guerra a Gaza.

'La Unió pel Mediterrani, quan s'està vivint una catàstrofe humanitària a Gaza, és un projecte que encara puja més el seu valor per aportar estabilitat i progrés a aquesta zona', ha declarat pel seva part López Garrido sense referir-se directament a la qüestió de la constitució del secretariat.

Aquest, que tindrà la seva seu al palau de Pedralbes de Barcelona, comptarà amb un secretari de la riba sud i sis sotssecretaris: tres de la Unió Europea (Itàlia, Grècia i Malta), un altre de la riba sud, un de Turquia i dos d'Israel i els palestins, segons es va acordar en la reunió de ministres d'Exteriors a Marsella, a principis d'octubre passat.