diumenge, 18 de gener del 2009

L'exèrcit israelià anuncia una retirada gradual de Gaza


Els fets a Gaza han donat aquest diumenge un tomb esperançador que faltarà veure com es concreta.

Les tropes israelianes han començat a retirar-se de forma gradual de territori palestí hores després que Hamas hagi anunciat un alto el foc immediat i donat una setmana a l'exèrcit hebreu per abandonar la franja. En la plana diplomàtica, doble cita internacional a Egipte i Israel.

A la primera els líders han reclamat una pau duradora així com la necessitat de reconstruir Gaza i que Israel pugui viure segur i han anunciat dues cimeres per aconseguir aquests objectius. La segona trobada ha estat a Jerusalem, on el primer ministre israelià està reunit amb una delegació de líders europeus i del Pròxim Orient.
L'exèrcit d'Israel es replega de la Franja de Gaza.

Així ho han confirmat fonts militars hebrees sense detallar en quin nombre ni de quines zones. Tampoc han precisat quan es completarà aquesta retirada. Malgrat el secretisme hebreu, testimonis presencials asseguren que blindats i diverses unitats d'artilleria han abandonat algunes posicions clau a la ciutat de Gaza així com a la carretera que mantenien tallada per aïllar la capital i el nord de Gaza del sud i centre de la franja. Aquests s'han traslladat, segons aquestes fonts, a zones frontereres.


L'inici del replegament té lloc després que aquesta matinada entrés en vigor l'alto el foc unilateral declarat per Israel. El primer ministre israelià, però, havia anunciat que les tropes es mantindrien en territori palestí algun temps més. Per la seva banda, Hamas, que en un primer moment va rebutjar la treva israeliana, ha canviat d'opinió aquest diumenge i junt amb altres milícies palestines ha anunciat un cessament d'hostilitats d'una setmana, termini que dóna a l'estat jueu perquè les seves tropes abandonin Gaza.

El fràgil alto el foc a Gaza, com el mateix primer ministre israelià l'ha qualificat, ja s'ha trencat aquest diumenge, només sis hores després que es fes efectiu. L'exèrcit israelià ha llançat un raid aeri sobre la franja en resposta al llançament de míssils contra la ciutat d'Sderot. A Khan Younis, els trets dels blindats israelians han causat un mort, el primer des de la teòrica fi de la violència.