dijous, 20 de novembre del 2008

El perfil de l'horitzó econòmic




Fa poc sentíem diversos estudiosos, em nego a dir-los teòrics pel que implica de que “que sabran ells de la vida real?, que per posar en pràctica plans de dinamització calia tenir clar el perfil de l'horitzó econòmic de cada indret a on cal actuar.


Dit així, tan sols, sembla cert allò de “vaja una nova teoria: que sabran ells de la vida real?”.

Però el veritable interessant va ser l'explicació del concepte. Quan pensem en una població o en una àrea, quins elements recordem com a font de riquesa? Quines empreses o activitats ocupen a la gent? A on treballa la gent? A on van a buscar feina els joves que deixen els estudis? A on van a buscar els joves llicenciats?


Totes aquestes respostes dibuixen un horitzó econòmic.


Un pensa en Torredembarra i el primer que se li acut és que costa respondrà aquestes preguntes. Quin perfil d'horitzó econòmic tenim?


De segur que seria bo respondre aquesta pregunta abans de rés.


El IES Ramon de la Torre fa un gran esforç en ofertes a mida i reglada de formació professional. El gran problema és fer-ho saber. Com quasi bé sempre, tenim una idea i tardem molt a renovar-la. La formació professional i les ofertes a mida incideixen directament sobre la competitivitat.


Si demanem als nostres comerciants, industrials i polítics que treballin en les millors direccions, ens cal estudiar i donar bona informació sobre aquestes coordenades.


La iniciativa des de l'ajuntament de constituir una mesa des d'on treballar en aquest sentit és un pas més en la bona direcció. Ara cal aportar-hi idees i informació de la bona per avançar.


La regidoria de promoció econòmica enceta bé la feina. Promoure no és necessàriament construir elements de referència, tot i que també. Promoure no és tan sols fer “fressa” per atraure visitants, tot i que també. Promoure és incentivar les activitats i les energies cap a l'eficiència i la productivitat.


Per altre banda,


El Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya ha concedit una subvenció a la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Torredembarra que consisteix en un Pla d’Ocupació denominat Accions de Suport al Programa de Dinamització Laboral.


Els objectius son valorar si el Programa de Dinamització Laboral té projecció com a un futur Servei Municipal més estable.. Crear un servei estable d’ocupació al municipi. Fomentar l’ocupació i establir xarxes de comunicació entre les empreses locals i el servei d’ocupació. Donar suport als veïns del municipi, en especial, als col·lectius amb majors dificultats d’inserció per a la recerca activa de feina i assessorar-lo per a millorar la seva qualificació professional.


Així des de el 19 de novembre fins el 18 de maig gràcies a aquesta subvenció aquest programa podrà disposarà d’un Auxiliar tècnic de suport al Programa de Dinamització Laboral donant un servei horari més ampli.


Aquest Auxiliar tècnic desenvoluparà tres tipus d’actuacions:




  1. Complimentar l’atenció a l’usuari i dinamitzar l’espai del Club de Feina, mentre la Coordinadora del Projecte realitza les entrevistes.



  2. Donar suport a la Coordinadora en l’intermediació amb empreses.



  3. Desenvolupar tallers d’inserció. Aquests tallers serien :
    “Com fer un currículum?”
    “Com presentar-se a una entrevista?”
    “Com fer recerca de feina?”


A veure si entre tots serem capaços de veure el perfil de l'horitzó econòmic de La Torre, ens fa prou falta.