dilluns, 19 d’octubre del 200919/10/2009 SISTEMA PER AUTOGESTIONAR EL RECICLATGE DE RESIDUS. MARESME

Argentona premia els veïns que generen menys escombraries


• El consistori aplica una taxa innovadora i blindarà l’accés als contenidors

FEDE CEDÓ
ARGENTONAL’Ajuntament d’Argentona ha implantat un innovador model de taxa d’escombraries basat en el concepte de pagament per generació de residus. És a dir, que acabarà pagant més aquell que generi més residus. El nou sistema, denominat Taxa Justa, s’implantarà a partir del dia 22 als sectors on ja funciona la recollida porta a porta.

Per eliminar qualsevol escletxa d’incivisme, el consistori aplicarà mà dura i establirà mecanismes de seguretat en les anomenades Zones d’Emergència (sectors tancats que concentren els contenidors de reciclatge) que únicament seran accessibles per als veïns empadronats que disposin d’una targeta magnètica personal.

L’Agència Catalana de Residus i la Diputació de Barcelona subvencionen aquesta iniciativa pionera que permet als veïns d’Argentona rebaixar la taxa d’escombraries autogestionant el seu reciclatge. Per a les escombraries es fan servir bosses taxades que es venen als comerços locals. Així, «l’usuari gestiona el seu estalvi si economitza en bosses», assenyala la regidora de Sostenibilitat, Assumpta Boba (Tots per Argentona).

Mentre que els particulars paguen pel servei porta a porta, per als comerços la recollida és gratuïta. Però la principal problemàtica, segons la regidora, es detecta a les àrees d’emergència, zones ideades perquè els usuaris no estiguin obligats a guardar les bosses a casa seva. «El mal ús d’aquestes àrees», comenta Boba, «ens ha obligat a reduir-les al mínim», de manera que passaran de cinc a dos, ubicades a les entrades de la població.

A Argentona hi ha el problema afegit d’«haver d’assumir les escombraries que deixen veïns d’altres poblacions», assegura Assumpta Boba. Per això, les àrees d’emergència quedaran blindades i només els autòctons que disposin d’una targeta amb codi de barres, subministrada pel consistori, podran accedir-hi gràcies a un sistema de lectors magnètics. Si es compleixen els terminis, l’any que ve hauran desaparegut d’Argentona els contenidors en superfície, exceptuant els dipòsits per a envasos de vidre.

Per evitar que l’entorn de les àrees d’emergència es pugui convertir en abocadors incontrolats, s’hi instal·laran càmeres de videovigilància. L’infractor, recorda la regidora, pot ser sancionat amb multes d’entre 750 i 3.000 euros.


http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=654250&idseccio_PK=1453

2 comentaris:

La regidoria informa 16/10/2009 ha dit...

L’Ajuntament estudia aplicar bonificacions als veïns que duguin a terme una
separació correcta de les diferents fraccions de les escombraries.
Dins la modificació de les ordenances fiscals per al 2010, l’Ajuntament està estudiant aplicar
diverses bonificacions, entre elles es preveu introduir una del 25% per a la separació correcta de
les escombraries a la qual es podran acollir els veïns del nucli antic que participen en la recollida
porta a porta. Aquesta bonificació s’aplicaria en la taxa a pagar l’any 2011 d’acord amb la gestió
realitzada durant el 2010. A mesura que s’estengui la recollida de matèria orgànica a la resta del
municipi, s’estudiarà de quina manera premiar en altres zones aquesta gestió responsable dels
residus. També es preveu una bonificació del 10% per als grans generadors de matèria orgànica del
municipi que gestionin correctament aquesta separació escombraries.

Anònim ha dit...

Felicia Moreno Zamora (PSC)

Data: October 09, 2009 01:53PM

Hola a todos,

Aprovecho la oportunidad que me brinda el presente foro, para poner de manifiesto el poco respeto y mala educación por parte de la regidora Felicia Moreno Zamora. Desde hace unos meses estoy residiendo en el mismo edificio que reside este "personajillo". Hace también algún tiempo, tuve un pequeño accidente de circulación con el vehículo de la susodicha; no daré detalles del mismo (creo que es lo de menos), pero como es habitual, después de producirse un accidente (aunque sea pequeño), los implicados suelen discutir de quien tiene la culpa. Mi forma de discutir (con el marido de la regidora), y viceversa, quizás entró dentro de una cierta normalidad; ninguno asumía la culpa. Pero lo mejor vino cuando la Sra. Moreno, salió del vehículo, y me profirió frases amenazantes como NO SABES CON QUIEN ESTÁS HABLANDO!!

Su marido, algo más inteligente, le indicó que se fuera para casa. Arreglamos papeles (para eso están los seguros y sus gabinetes jurídicos). Semanas más tarde, volví a coincidir con ella, en la acera del mismo edificio, nos miramos, y, al cruzarnos le saludé con un simple "hola"; parece ser que le molestó, ya que cual chulapa, fumando su pitillo, se giró hacia mi y me tiró el humo en la cara (que conste que yo también soy fumador), pero Felicia, eso no se hace !! Pero a ella le da igual, yo, era la primera vez que veía a esa persona, y, según me cuenta el resto de mi familia, parece ser, que a ellos también les ha negado el saludo, repito, niega el saludo a otras personas, tan solo por conocer a la persona que tuvo un accidente con su marido.

Ya para finalizar, y una vez tuve conocimiento que esta persona es regidora del Ayuntamiento de Torredembarra, me gustaría poder decir un par de cosas:

Sra Moreno, tal actitud, no ayuda a superar el número de votos para las siguientes elecciones.

Sra. Moreno, tal y como expresan las siglas que ud representa (PSC) Partido Socialista de Catalunya, socialista, ¿sabe? Esas frases de "no sabes con quien estás hablando" son más propias de otras corrientes y de otras épocas.

Sra. Moreno, vuelva al colegio,o recuerde lo buenos modales que, estoy seguro, sus padres le enseñaron.

Sra. Moreno, devolverá ud el saludo quizás para el 2011, cuando se acerquen las elecciones a alcaldable.

P.D.: Por eso me refiero a ud como personajillo, no por lo que somos, que somos todos iguales, más bien por lo que hacemos.