dijous, 5 de març del 2009

Torredembarra renuncia a traslladar part dels edificis previstos a Muntanyans II


ELPUNT.CAT 05/03/09

L'Ajuntament veu impossible ara aturar així el pla parcial i critica la falta de col·laboració de la Generalitat i l'Estat



L'última solució apuntada pel govern municipal de Torredembarra per resoldre el conflicte entorn del pla parcial Muntanyans II, el trasllat de part dels 550 edificis previstos a uns altres terrenys del municipi per minimitzar-ne així l'impacte, ha quedat en via morta. L'Ajuntament torrenc ha descartat finalment aquesta opció ja que la considera inviable pel gran volum d'edificabilitat que caldria encabir en un altre espai. L'alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué (CiU), assegura que s'ha fet «tot el que s'ha pogut» i retreu a la Generalitat i al govern espanyol la falta de col·laboració a l'hora de resoldre el tema. L'única via que ara podria aturar el desenvolupament del pla seria el recurs contenciós interposat per la Plataforma Salvem els Muntanyans, pendent de sentència.

Després que l'estiu passat es produís un relleu al capdavant del govern torrenc, el nou executiu es va marcar la prioritat d'intentar aturar l'edificació del polèmic pla parcial Muntanyans II, un projecte que preveu 550 habitatges entre la via del tren i l'N-340, a tocar d'un espai natural protegit i a prop de la costa. La sortida que més seriosament havia emprès l'executiu local era localitzar uns terrenys al municipi que permetessin traslladar com a mínim una part de l'edificabilitat prevista al pla, que marca fins a 70.000 metres quadrats de sostre edificable.

«Hem hagut de descartar aquesta possibilitat, ja que ens suposava treure un problema d'un punt però crear-ne un de nou en un altre», explica Masagué. El consistori s'havia plantejat l'opció de derivar part dels edificis que la promotora de Muntanyans II tenia compromesos a la zona nord del municipi, pendent encara de desenvolupament, però la solució hauria creat un gran impacte visual. «Estaríem parlant d'edificis de fins a set plantes», explica el batlle torrenc.

Sense ajuda

Tot i que Masagué defensa que s'ha fet «tot el que s'ha pogut» per aturar el projecte, el cert és que amb aquesta renúncia s'esgoten pràcticament totes les vies per evitar la construcció de Muntanyans II. Des de l'Ajuntament torrenc, però, retreuen especialment l'actitud tant del govern espanyol com de la Generalitat, que consideren que han deixat sol el consistori a l'hora de gestionar el conflicte.

«La Generalitat va renunciar a cedir terrenys a altres municipis per poder traslladar-hi l'edificabilitat, i s'han negat a donar-nos recursos econòmics, tot i que CiU ho va sol·licitar als pressupostos d'enguany», lamenta Masagué, que fa poc va tornar a posar-se en contacte amb la direcció general d'Urbanisme per trobar una solució conjunta. A més, l'alcalde torrenc també critica que no s'hagi executat la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya ara fa un any i que preveia que les zones lliures de Muntanyans II passessin a formar part de l'espai d'interès natural (EIN) Muntanyans. «La resolució preveia també ampliar la protecció a altres zones edificables del pla que ho requerissin», recorda Masagué.

Pel que fa a l'Estat, des de l'Ajuntament torrenc s'assegura que encara no s'ha tingut constància de la partida de deu milions d'euros que els pressupostos de l'Estat preveuen per a Muntanyans II.

Pendents del contenciós

Els dos recursos contenciosos administratius interposats per la Plataforma Salvem els Muntanyans (contrària al projecte) són ara l'única alternativa que queda a la construcció de Muntanyans II. Els processos judicials pretenen la nul·litat de l'aprovació del pla parcial per part del conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, i de la Comissió d'Urbanisme de Tarragona, i des de la plataforma s'han mostrat esperançats pel seu èxit després que el jutge encarregués un informe independent que va detectar els riscos que la construcció de Muntanyans II podien suposar per a l'espai natural protegit del mateix nom.

Les obres d'urbanització de Muntanyans II van finalitzar fa alguns mesos, però de moment la promotora no ha demanat la llicència per iniciar les edificacions. «Si ens ho demanen, des de l'Ajuntament no ens hi podrem negar», va dir l'alcalde.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El mínim que es podria fer des de l'Ajuntament de Torredembarra, contrari avui amb el projecte d'urbanització Muntanyans II, seria còrrer amb les despeses dels dos recursos contenciosos administratius interposats per la Plataforma Salvem els Muntanyans.