dijous, 12 de març del 2009

PSC, CiU, ERC i ICV declaren 'el caràcter cultural i tradicional' de festes amb pirotècnia com ara la Patum



La ponència encarregada de fer les tasques de redacció de la Llei d'espectacles de Catalunya ha aprovat aquest dimecres al Parlament una esmena amb el suport dels tres partits del Govern i per CiU en què, 'per primera vegada' una Llei del Parlament de Catalunya reconeix el caràcter cultural i tradicional de festes com ara la Patum de Berga i dels correfocs i activitats similars. Aquesta esmena vol blindar els correfocs de la regulació de l'Estat, en l'aplicació de la directiva europea sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics.

El diputat d'ICV-EUiA encarregat d'aquesta llei, Jaume Bosch, ha dit que la llei catalana no pot evitar la regulació de la directiva europea ni la normativa estatal, però sí en reconeix el caràcter tradicional i cultural 'per primera vegada'. D'aquesta manera, ha afegit, 'es blinda la Patum i els correfocs de les possibles conseqüències de la regulació de l'Estat en l'aplicació de la directiva europea sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics'.


L'esmena estableix que 'els correfocs, grups de foc i cercaviles i altres espectacles i festes amb foc i pirotècnia de caràcter popular i àmplia representació i tradició en les activitats de la cultura tradicional catalana i que avui formen part del nostre patrimoni social i cultural immaterial es regeixen per aquesta llei per la normativa sectorial en la matèria'.
Bosch ha indicat que 'aquest fet permetrà aplicar-li a aquest tipus de festes el tractament excepcional que la directiva europea preveu per les activitats culturals i tradicionals i evitarà que l'Estat pugui negar-li aquest caràcter' en la regulació que ara ha de posar en marxa de l'executiu espanyol.

Bosch ha destacat que la transacció 'compta amb el vist-i-plau del Departament que impulsa el projecte de llei, el d'Interior, i que amb el suports dels quatre grups garanteix la seva aprovació pel Ple del Parlament el proper mes d'abril'. En aquest sentit, el diputat ecosocialista ha celebrat que el Parlament 'es faci ressò de les peticions expressades per les colles de diables i altres grups culturals així com per nombrosos ajuntaments'.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

És curiós que un blog socialista, que informa de moltes coses, no ens parli del que passa al País Basc, on el teu partit pactarà amb el Pp per fer fora del govern els nacionalistes... quina bona pensada dels teus eh albert! primer la llei de partits i després ja tenim el patxi lehendakari...

la cua de lleó ha dit...

Les informacions que refectim en aquest blog son de referència per a temes de la Torre. La utilització dels "teus" quan convé no és un argument massa consistent. Ja portem molts anys amb la difícil tasca d'aguantar la parada, provoca frustració en algunes ocasions, és tracta de compromís i generositat. És important comprometre's amb alguna causa, des d'ací mai s'ha criticat la vocació minoritària, és tan o més important que assumir els grans compromisos.

Hi ha causes més populars que altres, però no són ni més ni menys importants. Les plataformes fan la seva feina, les ponències i la reivindicació interna també.

Es parla de la necessitat de pacte i d'avançar, des d'on?

La visió global et pot portar a conviure amb coses que voldries d'una altre manera, és cert.

Però encetar una conversa sobre aspectes i no assumir la totalitat, no portar molt enllà.

Una Europa federal i l'autodeterminació son eixos clars, però assegurar que estem per la feina, també.

Quan vulguis podríem parlar d'Euskadi. Però tot i comptar amb varis amics asessinats, intentarem conservar la calma i veure el millor en cada cas. Ja saps que tirar pel mig no comportar grans converses.

M'ho va ensenyar en Ernest Lluch.