diumenge, 1 de juny del 2008

Pompeu Fabra, Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba elegits els set savis de Catalunya



L'Organització Capital de la Cultura Catalana ha fet públic aquest dissabte que Pompeu Fabra, en l'àmbit de llengua i literatura; Pau Casals, en música i arts escèniques; Ramon Llull, en humanitats; Antoni Gaudí, en arts plàstiques; Narcís Monturiol, en ciències i tecnologia; Tecla Sala, en economia, i Enric Prat de la Riba, en política, han estat elegits els set savis de Catalunya, d'acord amb la votació popular en la qual han participat 21.137 persones. Un total de 175 candidats optaven a convertir-se en els set savis de Catalunya, els noms i la biografia de tots els quals es poden consultar a la pàgina web www.ccc.cat.


Segons el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, l'elecció dels set savis de Catalunya 's'ha desenvolupat amb la voluntat de promoure i divulgar les personalitats catalanes que pel seu coneixement i saviesa han influït més en la història de Catalunya'. Per Tudela, 'qualsevol dels 175 candidats que han optat a convertir-se en la persona més sàvia de Catalunya podia haver sortit elegit perquè totes elles i tots ells són persones que donen prestigi i rellevància internacional a la nostra nació mil·lenària'. Per àmbits, els finalistes en llengua i literatura han estat Pompeu Fabra, Joan Coromines, Salvador Espriu, Mercè Rodoreda i Jacint Verdaguer. Pel que fa a l'àmbit de música i arts escèniques, els finalistes, a més de Pau Casals, hi havia Joan Brossa, Josep Anselm Clavé, Pep Ventura i Margarida Xirgu. Els finalistes de l'àmbit d'humanitats han estat Miquel Batllori, Francesc Eiximenis, Carme Karr, Abat Oliba, i Ramon Llull. En les arts plàstiques, a banda d'Antoni Gaudí, havien quedat finalistes Salvador Dalí, Joan Miró, Josep Puig i Cadafalch, Josep Lluís Sert i López. Pel que fa a l'àmbit de ciències i tecnologia, els finalistes han estat Ignasi Barraquer, Ildefons Cerdà, Joan Oró, Josep Trueta i el guanyador, Narcís Monturiol. En economia, van quedar com a últims candidats, Lluís Carulla, Pere Duran Farell, Ernest Lluch, Francesc Moragas i Tecla Sala. Finalment, en política, els finalistes van ser Valentí Almirall i Llozer , Jaume I el Conqueridor, Francesc Macià i Llussà, Antoni Rovira i Virgili i el guanyador, Enric Prat de la Riba i Sarrà.


ACN // 31.05.2008 20.43 h Ref. 431284