dilluns, 16 de febrer del 2009

L'exèrcit israelià reconeix en una investigació que seria difícil justificar legalment la destrucció a Gaza




Una investigació realitzada per l'exèrcit israelià revela que els estaments militars ho tindran difícil per justificar legalment la recent destrucció massiva d'habitatges a la Franja de Gaza, a Palestina. Aquesta és una informació que ha publicat el diari israelià "Haaretz", citant fonts militars que van formar part de la investigació. L'exèrcit israelià ha justificat la mort de civils que ha provocat la seva ofensiva sobre aquests territoris com a "danys col·laterals" per combatre un enemic que s'amaga entre la població civil.


El diari israelià "Haaretz" cita declaracions de fonts militars, que van participar en la investigació del mateix exèrcit, que afirmen que "les àrees on es van produir els combats i s'hi van provocar danys incalculables, són molt difícils de justificar des d'una perspectiva legal". Unes dificultats que, segons les mateixes fonts citades per la publicació, consideren que s'accentuaran si "les justificacions se sol·liciten per a procediments legals iniciats per organitzacions internacionals".

Durant l'ofensiva israeliana a Gaza, iniciada el 27 de desembre i que es va perllongar 22 dies, l'exèrcit israelià xifra en centenars els habitatges que van patir danys, mentre que fonts palestines parlen de milers de cases afectades. Alguns dels immobles van quedar destruïts pels atacs aeris, altres van rebre els efectes del foc d'artilleria o terrestres. Per altra banda, altres habitatges van ser aterrats amb excavadores militars o detonacions controlades ordenades per Israel.

A més de les destruccions d'immobles, l'atac militar israelià també va comportar nombroses pèrdues humanes. Segons ha informat el Canal 3 de la televisió israeliana, aproximadament un terç de les víctimes eren civils, mentre que els palestins eleven la xifra a la meitat del 1.4000 difunts. Sobre aquestes morts, l'exèrcit israelià al·lega que són "danys col·laterals", conseqüència inevitable de combatre amb un enemic que "s'amaga entre la població civil o d'un error de l'orientació del foc".