dijous, 19 de febrer del 2009

El PSC demana al Congrés que la directiva de pirotècnica no afecti les festes del foc


El PSC ha presentat una proposició no de llei perquè la transposició de la Directiva Europea sobre la posada en el mercat d'articles de pirotècnia 'no afecti a elements bàsics de les nostres festes, tradicions i enriqueixen i acreixen un patrimoni'. Una patrimoni, afegeix la iniciativa, 'que és de tots, i al que, tant des del punt de vista turístic com cultural, no hem de renunciar'. Per tot això, el PSC defensa que en el desenvolupament reglamentari que es derivi d'aquesta transposició es tinguin en compte aquestes manifestacions culturals perquè la norma finalment aprovada no vagi en menyscapte de les festes del foc. La iniciativa busca que s'estableixi una normativa específica, per al cas de la pirotècnia, diferent de la què regula la resta del material explosiu, tenint en compte les especificitats i usos d'aquest tipus d'elements en activitats culturals i festives. També que s'incloguin disposicions que, sense perjudici del manteniment de la seguretat pública, permetin la continuïtat dels costums i manifestacions culturals associades a la pirotècnia i vinculades a la cultura del foc. I per últim, que durant el procés d'elaboració d'aquesta norma, es doni audiència i es tinguin en compte els interessos i les opinions de les comunitats autònomes, entitats locals, associacions culturals i de caràcter tradicional afectades. Els socialistes recorden que el 15 de Maig de 1993 es va publicar la Directiva relativa a l'harmonització de les disposicions sobre la posada en el mercat i el control dels explosius amb fins civils. Posteriorment, i amb la finalitat de traslladar correctament el contingut d'aquesta Directiva, es va elaborar i va aprovar un Reglament d'Explosius que comprèn les disposicions relatives als explosius d'ús civil i els articles pirotècnics. El 14 de juny de 2007 es va publicar la Directiva sobre la posada en el mercat d'articles de pirotècnia, que el govern espanyol té l'obligació de traslladar abans del 4 de gener de 2010.

3 comentaris:

Francesc Mercadé ha dit...

Tant costa declarar les festes de foc catalanes Bé Cultural d'Interés Nacional. La Directiva i les seves transposicions no afectarien les festes amb aquesta protecció. Què estem esperant?.

la cua de lleó ha dit...

Potser estudiar-ho bé perquè en un sol paquet no es questionin totes de cop davant d'algun accident que posi de manifest que no tothom té tradició experiència i prou cura.

La seguretat preocupa més que la tradició, cal, doncs encaixar-ho el millor possible.

No totes les manifestacions culturals amb presència del foc són iguals, ni les colles o balls de diables actuen igual. Caldrà tenir cura i molta.

També és cert que podríem haber començat tot just es va aprobar amb majoria catalana al Parlament Europeu.

Paciència i constància, ja saps.

Francesc Mercadé ha dit...

La seguretat és una qüestió important que forma part del "coneixement tecnològic" dels executors de les festes de foc. La "lentitud" i l'"oblit permanent" és una constant en els afers "mundans" de la política. El diàleg constructiu és aquell mecanisme que es troba a faltar sempre.