diumenge, 21 d’agost del 2011

L’enrenou del pregó ??


La paraula pregó segons l’enciclopèdia catalana és:
[1591; del cast. pregón, i aquest, del ll. praeco, -ōnis 'nunci, el qui fa una crida']
m 1 Crida.
2 1 Discurs literari que hom pronuncia en públic en ocasió d'una festivitat o celebració.
I segons la viquipedia seria:
El pregó és un discurs literari que hom pronuncia en públic en ocasió d'una festivitat o celebració.[1] Sol ser l'acte que dóna començament a festes populars com les festes majors d'una vil•la o barri, el carnestoltes, etc. En el cas de les festes patronals, tradicionalment el pregó és escrit i llegit per un fill de la vil•la que celebra les festes. De vegades s'utilitza també per a fer públiques reivindicacions populars. El pregó pot ser un acte solemne, on els vilatans acudeixen mudats i escolten en silenci, o més còmic i festiu, al qual el pregoner escalfa l'ambient. Sovint és l'alcalde qui dóna la paraula al pregoner.

A la Torre és el que cadascú sent, a l’ escriure o al sentir-lo. Enguany, hi haurà pregó, i en algun bloc i han volgut trobar més peus dels que cal. Tothom és prou honorable per a fer un pregó. Tothom es mereix l’oportunitat de fer-ho i tothom hauria de ser escoltat amb el mateix respecte. El fet d’escollir a un veí o veïna, o a un altre, sempre és pot qüestionar, tants caps... tants barrets i tantes opinions.

Altre banda és qui de la melangia en fa un pregó, qui de la desconfiança en fa un bàndol i qui no entendrà mai que representar als altres és un honor, una obligació i un deure. No ens quedem solament en el text del discurs o crida, fixem-nos en les cares i els ulls dels que creuen escoltar més enllà de les paraules.

A la Torre ens caldria un pacte de justícia social. No sé ben bé en quin lloc hauria d’estar, però tinc molt clar que hi hauria de ser. Parlo d’un paràgraf o apartat que ens faci recuperar que tothom és innocent fins que es demostra el contrari, com el fet d’elegir també ho és fins que es demostri la intenció desviada, com ho son els pregons fins a ser sentits i entesos per la gent.

O s’acaba la interpretació banal de tot el que passa o acabarem colgats de la nostra maledicència. Hi haurà un pregó a la festa major. El llegirà una dona afillada a Torredembarra, persona a la que coneixem i que no em de malpensar rés de rés.

La seva crida des del púlpit de la festa major no serà maniquea. No l’empetitirà en oportunitats balderes. Parlarà de tothom i per a tothom. I el que digui el contrari o ha llegit el pregó, o no coneix a la Susanna.

Fins a la lectura tots som innocents. I després caldrà que entenguem cada idea en el seu context i amb la generositat del ben pensat.

I als autors i amics del bloc... un sol “pregó”...

Que deixin de voler posar-ho tot a on càpiga. Ja fa massa olor de cul tot plegat.

19 comentaris:

rafael ha dit...

Querido rabo de leon..No estoy de acuerdo en lo que dices, que todos podemos hacer un pregon; Se puede hacer claro!! pero amen del resultado. No tengo nada personal en contra de esta señora, pero por su intelecto, no destaca precisamente.. y por su rigor y equidad en vuestro partido menos. Esto lo digo en un momento que teneis un tsunami dentro, por culpa de esta señora.
En lo que si que estoy en total acuerdo, pero matizando en algun aspecto es.. Sobre el pacto en justicia social. Yo tampoco no se donde se deberia hacer, pero el primer paso, lo tienen que dar algun representante de tu partido, que no cesa en calumniar a un Alcalde y un gobierno nacido democraticamente.
He entrado a tu blog tocando el violin, sin pretender entrar en guerra con nadie, por aquello de que la musica amansa a las fieras, pero tambien te dire.. Que yo tambien tengo amigos dentro de tu partido; Personas que tomaron al partido socialista con trescientos votos, hace ya algunos añitos y lo colocaron al frente del pueblo con mil cuatrocientos, en unas elecciones...y en otras, en tres mil..con lo que quiero decirte: Que no te se abran las carnes, por lo que digo de tu secretaria de partido en mi blog (no le he faltado, doy una opinion) porque hay otros, que le habeis cortado el cuello y nadie ha dicho ni pio.
ni besitos ni leches!!

MIA ha dit...

Tu qui ets? No ets ningú per dir qui ha de fer el pregó i qui no. Potser aquesta persona l'ha de fer o potser l'hauria de fer un altre... Ho decideix el mateix el mateix partit que tan estimes ara.
Jo potser l'hauria d'haver fet l'any passat o potser no...qui sap. Només sé que m'en sento orgullós d'haver fet el pregó del meu poble i estic segur que la Susanna també ho està.
Tu només ets un pobre desgraciat, que no té altre feina que criticar amb mala llet, mals modals i nivell cultural péssim a tothom qui no pensa com tu.
Tu ets aquella persona que no és digna de fer el pregó del nostre poble.
Auuuu...ninot!

Anònim ha dit...

Deu baixà a la terra

Anònim ha dit...

Susana navarro le da 40.000 vueltas a este listillo

resnoesmesqui ha dit...

no hi veig pas cap enrenou. nomes l'opinió d'una persona que tots coneixem com diu i com s'expressa en contra dels que, pensa, li van en contra. La Susanna farà un bon pregò, n'estic segur, la seva estima cap el poble és indubtable i per tant s'ho mereix. una abraçada, cúa

Anònim ha dit...

No sé perquè se li ha de fer tant de cas a un senyor que a part d'estar orgullós de ser un fantasma només destaca pels seus comentaris feixistes, reaccionaris i de mal gust. Per cert, recordo que l'actual alcalde (amb el seu ajuntament) li ha llogat un local per un import proper als 6000 euros al mes!!! I que encara que fa mesos que cobra, el poble no n'ha tret cap ús ni benefici.
Ja està bé de mantindre'l!!!

Rosa Ma. Guasch ha dit...

Albert, crec que serà un bon pregó, si bé la proposta va ser meva abans ho vaig consultar amb l'alcalde, i desprès vaig traslladar la proposta a la comissió, i va ser acceptada per unanimitat, la Susanna estarà acompanyada per 7 joves musics que aquest any han acabat a l'Escola de Musica Municipal, dirigits per el professor de guitarra, en Josep Marin, ex-pregoner, també hi ha una convidada d'excepció l'Angelines.
La política es un període de la vida, però aquest te un final, i al acabar la vida polítoca, només queda'n les persones.
La peça final serà Boix per tu, que esperem que cantem tots plegats, com un sol poble, com hauria de ser tots units davant les adversitats.

Anònim ha dit...

Creo qué en definitíva,todos le estaís dando la razón a él con el número de comentarios en contra.
El hace un comentário y emite una opinión.Gustará más o menos,pero tiene derecho a opinar,máxime cuando no existe un sólo insulto hacia la regidora socialista.¿O ya no se puede ni opinar?

Quiero decir también,que el anónimo de las 15.04,miente.Miente y se escuda en el anonimáto cuando todos sabemos quién és,y está siendo mantenido durante diez años con un TBO qué lo único que hace es estar al servício del Farinetes.Primero escribe el hijo,después la mamá.

Señora Rosa Mª Guasch:Déle gracias al señor Rafael y qué lo haga también todo su partido.Por él, vd.y su alcalde han estado tres años en un poder qué no os correspondía.No sea desagradecida!

MIA ha dit...

"Por él?" juasjuasjuas...però si aquest paio no té ni on caure mort xato!! No el coneix ni Deuuuuuuuuu al poble, a veure si te n'assabentes d'una vegada! Potser coneix algún polític...i? El que està clar és que els seus comentaris foten pena i angúnia...i nosaltres també opinem i jo opino d'ell q és un ninoooooot!

MIA ha dit...

Jo crec que en comptes de "el fantasma de la Torre" s'hauria de canviar el nom per "el pallaso de la Torre" li escau més.

Anònim ha dit...

Sense cap mena de dubta.Qui diu las britats per las amistats

Anònim ha dit...

Sra.Guasch:¡¡¡¡Ets una mentirera!!!!

Anònim ha dit...

Estic d'acord, en que en tot cas s'haura de jutjar el pregó desprès quan ja estigui fet, es bastant "restrero" dir amb algú que no es digna per ser pregoner o pregonera. Qui demostra poca dignitat es aquest individuo.

Anònim ha dit...

agradi mes o mein tot esta massa politizat.No ha dit res que no sigui britats

Anònim ha dit...

Tiene todo el derecho a decir lo que le de la gana. Los demás tambien tenemos derecho a opinar del Onieva. Particularmente pienso que es un interesado, tan solo hace esto para conseguir ganar dinero. Masagué algun dia tendrá que explicar muchas cosas a su gente. Se oyen voces que pronto CIU va a tener problemas internos por dar tanto dinero al señor Oniva.

Anònim ha dit...

yo no estoy de acuerdo con lo que decís del sr. Onieva, un español como el que más. Aquí hay mucho rojo que utiliza qualquier excusa para atacar a un ciudadano ejemplar, un patriota, amigo de él mismo y nadie más. El técnico municipal tasó por 1.200 euracos como máximo su local, peró el patriota masagué le paga 6.000, eso sí, con con el dinero de todos los contribuientes. algun dia masagué tendrá que explicarlo al pueblo.

Anònim ha dit...

La britat es que tambien tendriamos que saber si tu tambien chupas del ayuntamiento. queremos saber tu britat

Anònim ha dit...

Seguro que sera un magnifico pregon, la Susana, se lo merece, tambien dar las gracias a la comissión del Patronato y a su regidora por la elección.
No entiendo como ciutadano estas desqualificaciones.

Joan Mates ha dit...

Tothom diu saber-ho tot de tothom. La Cua de Lleó fa una travessà pel desert. Conscient i amb l'únic objectiu de ser coherent. Fa més de trenta anys que el conec. No sempre el comprenc perfectament, però sempre he pogut comptar amb ell.

Des d'Ulldemolins.

Una abraçada