dijous, 2 d’abril del 2009

Projectes al calaix per aprofitar l'avinentesa, una molt bona idea.




Programa de barris i àrees urbanes d'atenció especial




Ja fa temps que des del Consell de Sostenibilitat s'ha preguntat el per què de no acollir-se a aquest programa. Repeteixo, fa temps, més que el que hi ha nou equip de govern, per a ser justos.


Les respostes, ràpides i concises, eren que no ens hi podíem acollir. Bé, consultant la llista dels projectes aprovats l'any passat, com a mínim es poden tenir dubtes al respecte.


Les actuacions que s'hauran realitzat al Nucli Antic, en el seu conjunt, dibuixen actuacions que en la seva globalitat estan especialment contemplades pel Pla de barris.


Peatonalització, sala polivalent, clavegueram, línies elèctriques etc i si hagués pogut afegir l'escorxador, tractament de façanes, restauració portals, actuació global paisatge urbà de la zona, aparcaments alternatius i molts d'altres... que de segur ja esteu pensant.


A continuació podreu llegir la llista de projectes aprovats l'any passat i dos exemples de la descripció del programa presentat.



Convocatòria 2008. Projectes aprovats
Artesa de Segre. Nucli antic
Barcelona. La Barceloneta
Barcelona. Maresme-Besòs
Caldes de Montbui. Centre històric
Esparreguera. Barri El Mas d'en Gall
Esplugues de Llobregat. Barri de Can Vidalet
Figueres. Centre històric
L'Espluga de Francolí. Nucli històric
La Pobla de Lillet. Les Coromines
Mollet del Vallès. Barri de la Plana Lledó
Montcada i Reixac. Can Sant Joan
Òdena. Nucli urbà
Olesa de Montserrat. Nucli antic
Palafrugell. La Sauleda - carrer Ample
Roses. Nucli antic
Sant Cugat del Vallès. Les Planes
Sant Feliu de Codines. Nucli antic entre els torrents del Tura i l'Escletxa
Sant Joan Despí. Les Planes
Santa Coloma de Gramenet. Nucli antic
Terrassa. Barri de la Maurina
Tremp. Barri Vell i Eixample
Vic. Centre històric i la Calla


L'Espluga de Francolí. Nucli històric



Es tracta del nucli fundacional del municipi, sorgit al voltant d’un castell i damunt d’un turó. Està format per una trama de carrers medievals on es troba l’antic Call Jueu, el conjunt al voltant del Castell i el conjunt de l'Església Vella i l’Hospital.
Per a recuperar el Nucli Històric, el projecte planteja els següents objectius:


1.- Pal·liar la regressió urbanística
2.- Reviscolar la zona econòmicament
3.- Atendre les necessitats de la població més desfavorida
4.- Donar impuls al teixit associatiu i a la societat civil.

Les actuacions més importants són les relatives a la pavimentació i millora dels serveis del barri, la urbanització i arranjament del Freginal com a zona verda, els programes d’ajuts a la rehabilitació d'edificis, el programa de promoció local i turística, la museïtzació de la Fassina, recuperació de la torre del castell, oficina d’atenció ciutadana.

Pressupost: 3.911.510,38 euros.

Ajut aprovat: 1.955.755,19 euros.



Sant Joan Despí. Les Planes



El barri va néixer amb habitatges d’urbanització marginal i es va ampliar amb la construcció de polígons d’habitatge. Presenta problemes tant de tipus físic (amb espais residencials inadequats i espais públics inaccessibles per a la gent gran i persones amb problemes de mobilitat reduïda) com socioeconòmic (envelliment de la població i empobriment del teixit productiu).


El projecte pretén millorar la permeabilitat interna del barri, recuperant l’espai públic com a àmbit de relació; rehabilitar el parc immobiliari; crear nous equipaments; consolidar el teixit associatiu i promoure la participació ciutadana; i fomentar l’activitat econòmica i comercial.

Les actuacions més importants són la creació d’un casal per a gent gran en el sector del carrer de Sant Francesc de Sales, el Pla d’ajudes per a la instal·lació d’ascensors i el desenvolupament del programa per al benestar i cohesió social.

Pressupost: 10.407.424,64 euros

Ajut aprovat: 5.203.712,32 euros